9
avgust

Pismo oca ocu: Naučite da prihvatite svog gej sina kao što sam ja to učinio


„Poštovani gospodine Sem,


Pišem ovo pismo u nadi da ću moći da vam pomognem kao i drugim očevima koji se bore sa saznanjem da im je sin gej.

Kada se moj sin prvi put autovao sećam se da sam želeo to da sakrijem, čak i od samog sebe. Nisam želeo da neko sazna. Sećam se da sam mislio: Šta će moji prijatelji pomisliti? Šta će moji sugrađani misliti o meni i mojim sposobnostima roditelja? Sećam se da sam se osećao tužno jer sam pomislio kako neću dobiti unuke. Osećao sam se izdanim. Osećao sam se posramljenim. Sećam se kako sam osećao da on i nije gej, da je to sama faza kroz koju prolazi u Kaliforniji. Secam se svega toga kao da je juče bilo.

Ubrzo pošto se autovao, sedeo sam na kafi sa svojim drugarima i konačno dobio dovoljno hrabrosti da im kažem da je moj sin gej pošto su me pitali za njega.

Dok sam se pitao kakve će biti njihove reakcije, istog trenutka su rekli: Pa šta! On je i dalje tvoj sin i voliš ga isto!


Stigma koju je društvo nametnulo nama roditeljima čija su deca gej, otežava nam da se sa tim suočimo. Međutim, onog trenutka kada sam čuo kako moji prijatelji reaguju, kao da je neko upalio svetlo i skinuo mi ogroman teret sa leđa. Baš kao što su i oni rekli: moj sin je i dalje ista osoba koja je bio dan pre nego što se autovao. Isto ga i volim, da, pa šta ako je gej.


Onda sam shvatio da u stvari ja imam problem, a ne on. Sve što sam oduvek želeo jeste da moja deca budu iskrena u svim aspektima života, da budu vredni i da budu srećni. I to je ono što je moj sin uradio. Iskren je prema sebi, i ja sam ponosan na njega. Podrzavam ga u svim aspektima njegovog života. Sva očekivanja koja sam imao su u stvari samo moja, a trebalo je da imaju veze sa osobom u koju je izrastao.

Na primeru svojih prijatelja shvatio sam koliko ovo pitanje malo znači drugim ljudima, i pomoglo mi je da shvatim da su ljubav i porodica ono što čini život, a ne šta neko misli o vama.

Razumem da se sada borite sa tim ali želim da znate da imate nekog ko je prošao kroz to. Ukoliko poželite da pričate sa nekim ko je bio u vašoj koži, molim vas pošaljite mi email na dadzeigler@gmail.com Biću srećan ako mogu da vas saslušam i nadam se podelim moje iskustvo o putovanju koje vi i vaš sin započinjete.“
Izvor: outsports.com

us aid isc
Ova publikacija/brošura/veb-sajt nastala je uz finansijsku pomoć Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC).
Izneti stavovi predstavljaju isključivo stavove autora i nužno ne predstavljaju stavove ISC-a, USAID-a ili Vlade SAD-a.