09
jun

Roditelji LGBT dece: Kako biti podrška uprkos uobičajenim strahovima

Ja sam roditelj. I to dobar roditelj, ako smem da primetim. Mislim da mi roditeljstvo odlično ide. Autovao sam se prilično kasno. Razveo sam se i „rasturio“ porodicu. Onda sam sve obnovio uz veliku pomoć bivše žene, partnera i dve divne ćerke. U svemu tome nisam zaboravio da sam ja pre svega roditelj.


Povremeno je to značilo balansiranje između samostalnog i zajedničkog roditeljstva kao i spajanje kraja s krajem. Ipak, to je bio moj izbor i sada živim u toj koži.


Naravno nisam savršen roditelj i to priznajem. I ja sam uplašen, zabrinut i sekiram se oko svojih ćerki.... barem jednom u svakih 60 sekundi. Uvek postoji ta neka dosadna briga koja odbija da napusti moj mozak. Voleo bih da mogu da se naviknem ali to je nemoguće. (Čuli ste to, mama i tata? Priznajem da vas sad razumem)!

Ti strahovi dolaze nepozvani. Brine nas sve od njihove bezbednosti, preko samopouzdanja do toga hoće li biti lepo obučeni. I na kraju, šta se dogodi kada vam vaše malo sunce, vaša radost kaže: „Mama i tata, ja sam gej/lezbejka/biseksualac/trans!“?

Možda ste sumnjali, a možda ste pronašli kakav predmet u duginim bojama! Panika, radoznalost i osećanje šoka tada vam postaju bliski. I vaše dete koje se otvorilo pred vama, slično se oseća. Najverovatnije oseća olakšanje, slobodu i uzbuđenje što oseća pravu/og sebe. U toj euforiji može zaboraviti na vaš šok i vaša osećanja.

Verujte mi da su ta osećanja normalna. Vi biste na svoj način trebalo da prođete kroz proces njihovog autovanja, da preispitate vaše stavove i verovanja. Najbolje što možete kao roditelj deteta koje se tek autovalo je da ponudite ljubav i omogućite joj/mu da doživi vaša osećanja na zdrav način. Čak i ako su ta osećanja zbunjenost, bes i strah, budite otvoreni za razumevanje svog deteta.


5 uobičajenih strahova roditelja dece drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne


1. Moje dete neće biti bezbedno


Na vrhu svega, nalazi se ovo pitanje, na svakom sastanku za podršku porodicama LGBT osoba (PFLAG). Bilo da je strah od vređanja, nasilja ili socijalne izolacije, roditelji žele da im deca budu bezbedna – bilo da im je jedna ili sto godina. Nije tajna da LGBT osobe još uvek vode bitku za društveno prihvatanje. Kao roditelju, ovo vam sigurno pali BESPOMOĆAN SAM DA TE ZAŠTITIM alarmnu lampicu. Najbolji način da se svi osećate sigurnima jeste priključivanje grupi za podršku i edukaciju.


2. Izgubiće veru/religijuNije tajna da većina religija posmatra seksualnost izvan heteronormativa, u negativnom svetlu, što razara mnoge porodice. Šta učiniti kad ste rastrzani između vere i ljubavi prema svom detetu? Vaši principi ljubavi i života sada su na velikom iskušenju. Neki kažu da je to najteža pozicija u životu. mnogi roditelji u ovakvoj situaciji misle da su propustili da detetu prenesu prave vrednosti. U tom trenu roditeljima predlažem da obave malo samopreispitivanja, i nastave da svoja verovanja, kao i do tada prenose svom detetu. Na kraju krajeva, deca biraju da li će kad odrastu ostati pri veri s kojom su odgajani, nevezano za seksualnu orijentaciju i rodni identitet.


3. Gde sam pogrešio/la?


Mi roditelji imamo tendenciju da preuzimamo punu odgovornost za sve što naša deca postanu kao i da se suočava sa svim problemima na koje nailaze u svom odrastanju. Autovanje kao LGBT nije izuzetak! Čak i ako razumete i podržavate svoje LGBT dete, postojaće ona čudna sumnja da ste nešto uradili da napravite dete takvim. Ne obuzimajte se ovim negativnim mislima. Rodili ste jedinstvenu osobu koja puno toga može podariti svetu!


4. Hoće li ikada naći pravu ljubav i imati porodicu?


Iskreno, skoro svaki roditelj želi da njegovo dete doživi veličanstveno iskustvo stvaranja i odgajanja porodice. No, zahvaljujući lošoj medijskoj prezentaciji i neosnovanim verovanjima, kao i senzacionalizovanim stereotipima o LGBT zajednici, ljubav i odgajanje dece nisu prikazani kao deo DNK LGBT osoba. Pogrešno! Održite vaša osećanja u životu, treba da znate da je vaše dete stvoreno za ljubav i za odgajanje dece, čak i kad je LGBT osoba. Morate imati vere. I ukoliko vaše dete ne želi ništa od toga, treba da znate da sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom to nema nikakve veze!


5. To neće biti lak život


Sa svakim danom koji prođe, sve je lakše i lakše živeti divnim životom LGBT osobe. Sem toga, težak život može biti bilo čiji, nevezano za seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Kao zabrinuti roditelj, to ćete regularno osećati. Iako to može biti malo izraženije kod vas, zbog seksualne orijentacije, ukoliko vam dete ne da do znanja da mu je život teži zbog toga, ne pretpostavljajte da je to tako. Naravno, u tom smislu veoma je važno da, nevezano za uzrast vašeg deteta, držite do zdrave komunikacije. Iako mi je 50 godina, dobro se osećam kada razgovaram sa roditeljima otvoreno o životu, bez obzira na njihovo neslaganje sa mojom seksualnom orijentacijom.

Sigurno ćete se posle autovanja vašeg deteta suočiti sa stotinama strahova i strepnji. Kao roditelj, proživljavaćete autovanje i sami. Lepota ovog iskustva zajedničkog prolaska kroz autovanje jeste u tome što će vaša roditelj-dete veza vremenom, zahvaljujući prevaziđenom izazovu, bivati sve jača.


Izvor: huffingtonpost

us aid isc
Ova publikacija/brošura/veb-sajt nastala je uz finansijsku pomoć Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC).
Izneti stavovi predstavljaju isključivo stavove autora i nužno ne predstavljaju stavove ISC-a, USAID-a ili Vlade SAD-a.