22
mar

Održano prvo okupljanje PFLAG grupe

U prostorijama Labrisa održan prvi susret PFLAG grupe koju čine roditelji, porodice i prijatelji lezbejki i gejeva, posvećeni unapređenju položaja i društvenog prihvatanja LGBT osoba

Okupljanje PFLAG grupe ima za cilj pružanje podrške LGBT osobama kako bi se osnažile za zalaganje za svoja prava, kreiranje obrazovanih i edukativnih praksi kako bi se formirao pozitivniji stav javnosti prema LGBT osobama, kao i zastupanje koje podrazumeva pokretanje političkog dijaloga sa nosiocima vlasti i saradničkim organizacijama civilnog društva u Srbiji o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, a sa ciljem unapređenja položaja LGBT osoba.

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava je i u prethodnim godinama individualno podržavala roditelje LGBT osoba i u nekoliko navrata inicirala okupljanje PFLAG grupe, a 2006. godine Labris je sproveo kampanju „Ponosna na svoje roditelje“ i objavio brošuru namenjenu roditeljima čija su deca lezbejke, gej, biseksualci/ke dok se organizacija Siguran puls mladih – Spy dve godine unazad kontinuirano bavi pružanjem psihosocijalne podrške roditeljima LGBT osoba.

Okupljanje grupe „PFLAG Srbija“ deo je projekta „Inicijativa za politički dijalog“, koji se izvodi u okviru programa Građansko društvo za budućnost koji finansira USAID, a sprovodi Institut za održive zajednice (ISC), a pokrenut je sa ciljem da se LGBT osobe, kao i njihove porodice, prijatelji i druge saradničke organizacije civilnog društva u Srbiji aktivno uključe u političke procese koji posebno utiču na njihovu bezbednost, kvalitet života i šanse za ravnopravnim učešćem u svim društvenim sferama.

Prvom okupljanju pristusvali su roditelji, prijatelji, prosvetni i medicinski radnici/e, aktivistikinje i drugi pripadnici/e prijateljske LFBT mreže u Srbiji. Učesnice i učesnici razmenili su svoja iskustva o oblicima nasilja i homofobije kojima su izloženi kao roditelji, članovi porodice i prijatelji LGBT osoba.

Imajući u vidu važnost uloge porodice i socijalnog okruženja u životu svake osobe, cilj okupljanja PFLAG grupe je stvaranje što tolerantnijeg okruženja koje će biti podržavajuće kako za LGBT osobe tako i za njihove roditelje, porodicu i prijatelje.

us aid isc
Ova publikacija/brošura/veb-sajt nastala je uz finansijsku pomoć Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC).
Izneti stavovi predstavljaju isključivo stavove autora i nužno ne predstavljaju stavove ISC-a, USAID-a ili Vlade SAD-a.